Ευτυχισμένα ζευγάρια – Τελικά υπάρχει συνταγή?

Στις περισσότερες  έρευνες που αφορούν τις κοινωνικές επιστήμες, συνηθίζεται να εστιάζεται η προσοχή των ειδικών στις προβληματικές και δυσλειτουργικές καταστάσεις. Ο διάσημος συγγραφέας δρ. Γκότμαν, ο οποίος είναι και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, έκανε ακριβώς το αντίστροφο, κάτι που φαντάζει τελικά και ως αυτονόητο.   Προσπαθώντας να βρει τα συστατικά που απαρτίζουν μια επιτυχημένη σχέση, δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να μελετήσει ζευγάρια που τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους.

Διαπίστωσε λοιπόν, πως το ερωτικό στοιχείο είναι ευνόητο πως πρέπει να συνυπάρχει, όμως δεν αρκεί από μόνο του. Ένα ζευγάρι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τα πάει καλά σε βάθος χρόνου, όταν το κάθε μέλος ξεχωριστά είναι αρκετά ικανοποιημένο από τη ζωή του και έχει ενδιαφέροντα που δεν εξαντλούνται μόνο στη σχέση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως όταν αναδύονται δυσκολίες στην κοινή ζωή του ζευγαριού, δεν ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο αμέσως, αλλά και οι δυο αναζητούν μια λύση από κοινού. Παράλληλα, αποδέχονται ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και συνειδητοποιούν ότι τα ενδιαφέροντα και οι προτιμήσεις τους σε διάφορα θέματα δεν είναι δυνατόν να συμπίπτουν συνέχεια. Σε σχέση με τα ζευγάρια που βρίσκονται ένα βήμα πριν το διαζύγιο, εκφράζονται με πολύ περισσότερη τρυφερότητα ο ένας για τον άλλο και χρησιμοποιούν αρκετό χιούμορ.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως τα πιο ισορροπημένα ζευγάρια, αναζητούν πιο συχνά καινούργια ενδιαφέροντα, χωρίς να προσπαθούν ασφυκτικά να πείσουν ο ένας τον άλλο να ακολουθήσει. Μια επίσης πολύ σημαντική ένδειξη «λειτουργικότητας», είναι όταν υπάρχει κοινό όραμα για τη ζωή και το μέλλον, όταν το κάθε μέλος του ζευγαριού ξεχωριστά είναι πρόθυμο και διατεθειμένο να επανεξετάσει ορισμένες απόψεις με στόχο να ξεπεραστούν κάποιες συγκρούσεις ή διαφωνίες.

Όλα αυτά φυσικά είναι ενδείξεις και δεν αποτελούν τα μοναδικά συστατικά μιας επιτυχημένης και ισορροπημένης σχέσης. Το μόνο σίγουρο τελικά είναι πως μια πραγματικά «λειτουργική» , ευτυχισμένη σχέση χρειάζεται πολύ δουλειά και από τις δύο πλευρές.

Σπυρος Ρούλιας
Άρθρο στην εφημερίδα “Ο Δημότης Της Ανατολικής Αττικής”
15/10/2010