Κρίσεις Πανικού

Η διαταραχή πανικού, είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες αντιδράσεις, έντονου  και επίμονου φόβου, η οποία εμφανίζεται απότομα και χωρίς προειδοποίηση στη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας. Η διάρκεια της μπορεί να είναι από μερικά λεπτά μέχρι λίγες ώρες. Συνήθως όμως δεν ξεπερνάει τη μισή ώρα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που τη συναντάμε όλο και συχνότερα τις τελευταίες δεκαετίες και διαταράσσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τη βιώνουν σε μεγάλο βαθμό, ειδικά όταν αποκτά μεγάλη συχνότητα. Όταν η κρίση περάσει, το άτομο (αν και τις περισσότερες φορές εξαντλημένο και κουρασμένο) αισθάνεται και πάλι «φυσιολογικά» επιστρέφοντας άμεσα στις δραστηριότητες του.

Τα κυριότερα συμπτώματα σε μια κρίση πανικού είναι τα εξής:

  • Δυσφορία ή ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Ταχυκαρδία και ζαλάδες.
  • Τάση για εμετό και σφίξιμο στο στομάχι.
  • Απόγνωση και έντονα απαισιόδοξες σκέψεις.
  • Έντονος τρόμος
  • Κρύος ιδρώτας σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως σε πάνω και κάτω άκρα.
  • Λιποθυμικές τάσεις.
  • Φόβος θανάτου.
  • Έντονο μούδιασμα των άκρων

Τις περισσότερες φορές, ειδικά όταν τα συμπτώματα πρωτοεμφανίζονται, το άτομο καταλήγει σε κάποιο νοσοκομείο όπου και υποβάλλεται σε σωρεία εξετάσεων προκειμένου να διαγνωσθεί κάποια σωματική αιτία γι’αυτά που του συμβαίνουν. Είναι αξιοσημείωτο δε πως παρόλο που οι εξετάσεις αυτές είναι αρνητικές από παθολογικά αίτια, το άτομο δεν πείθεται εύκολα για την αξιοπιστία τους και αργά ή γρήγορα μπαίνει σε μια αέναη διαδικασία όλο και πιο εξειδικευμένων εξετάσεων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που πιθανολογείται πως ευθύνονται για τις κρίσεις πανικού, ειδικά σε μη ψυχολογικό επίπεδο. Ενδέχεται λοιπόν να υπάρχει κάποιο βιολογικό-παθολογικό υπόβαθρο των ατόμων που βιώνουν μία τέτοια κατάσταση, ενώ επίσης τα τελευταία χρόνια πιθανολογείται μία σύνδεση βλαβερών διατροφικών συνηθειών και καταχρήσεων με την συμπτωματολογία των κρίσεων πανικού. (Μεγάλες ποσότητες καφείνης, αλκοολούχων ποτών, ζάχαρης κλπ). Παράλληλα έχουν αρχίσει να ενοχοποιούνται κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα όπως επίσης και η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σε ψυχολογικό επίπεδο, οι κρίσεις πανικού μπορεί να συνδέονται με τραυματικά γεγονότα-βιώματα της παιδικής ηλικίας αλλά και της ενήλικης ζωής, όπως επίσης και σε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να βιώνει το άτομο στην καθημερινότητα του.

Σε ότι αφορά τη αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, υπάρχουν πάρα πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που εστιάζουν σε ένα ευρύ φάσμα της προσωπικότητας, των εμπειριών-βιωμάτων καθώς και των κρυμμένων πεποιθήσεων του ατόμου. Κάποιες από αυτές δίνουν έμφαση στο παρελθόν και τις βαθύτερες αιτίες και κάποιες άλλες στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και στο «εδώ και τώρα». Υπάρχουν επίσης αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι αποτελεσματικά σε ότι αφορά αποκλειστικά την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Παράλληλα, δε θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε  πως εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι  όπως η ομοιοπαθητική,  ο βελονισμός και το E.F.T. (Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης)  έχουν να επιδείξουν επίσης θεαματικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού.