Φοβίες

shutterstock_18651499

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι μία και καλή! Άλλο πράγμα ο φόβος και άλλο η φοβία. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο φόβος αποτελεί ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα συναισθήματα, με ουσιαστική και θεμελιώδη σημασία για την επιβίωση σου. Σε προστατεύει από επικίνδυνες καταστάσεις, μεγιστοποιεί την προσοχή σου και θεμελιώνει την επαγρύπνηση σου σε ότι αφορά την αντίληψη απειλητικών  «σημάτων» για τη σωματική-βιολογική αλλά και ψυχοσυναισθηματική σου υγεία-ισορροπία. Από την άλλη πλευρά οι φοβία χαρακτηρίζεται από έντονα διογκωμένο φόβο, ο οποίος είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με το πιθανό ερέθισμα που ενδεχομένως μπορεί να τον προκαλεί. Ουσιαστικά, η φοβία αποτελεί μία κατηγορία φόβου που είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί με τη λογική. Σχεδόν πάντα δε, το άτομο που την παρουσιάζει γνωρίζει σε ένα λογικό- γνωστικό επίπεδο πως η κατάσταση αυτή δεν έχει κάποιο βάσιμο λόγο ύπαρξης σε τέτοια ένταση.

Υπάρχουν πάρα πολλοί και διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης των φοβιών, μέσα από μία πολύ μεγάλη γκάμα προσεγγίσεων. Το πιο σημαντικό βήμα βέβαια αποτελεί για το άτομο που υποφέρει από κάποια φοβία η συνειδητοποίηση του γεγονότος πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει ουσιαστικά και ξεκάθαρα τη λειτουργικότητα του σε κάποιο επίπεδο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως ο καθένας μπορεί να ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε μέθοδο αντιμετώπισης κάποιας φοβίας. Παραθέτω λοιπόν τις πιο γνωστές και συνήθως αποτελεσματικές μεθόδους:

1. Διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας και ιδιαίτερα οι συμπεριφοριστικές-γνωσιακές προσεγγίσεις.
2. Μορφές βαθιάς χαλάρωσης μέσω αναπνοών και διαλογισμού-δημιουργικού οραματισμού.
3.  Θεραπευτική ύπνωση.
4. EFT (Tεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης)
5. ΝLP (Νευρογλωσσικός προγραμματισμός)
6. Φαρμακευτική αντιμετώπιση με αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά.

Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον υποφέρεις από κάποιου είδους φοβία, μη διστάζεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας προκειμένου να σε βοηθήσει να απαλλαγείς και να απελευθερωθείς από αυτήν. Ίσως είναι ευκολότερο από ότι νομίζεις!

Σπύρος Ρούλιας

Ψυχοθεραπευτής-Οικογενειακός σύμβουλος

www.feelgoodagain.gr