Διαλογισμός – Συχνές Ερωτήσεις

meditation 2+Τελικά τι είναι «Διαλογισμός»;

….ένα όμορφο ταξίδι προς την εσωτερική γαλήνη!

O διαλογισμός δεν είναι μία εξωτική άσκηση, κάτι το απόκρυφο, εξωπραγματικό ή απροσπέλαστο! Διαλογισμός είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε το μυστήριο και την ομορφιά του πνεύματός μας, να καλλιεργήσουμε τον πραγματικό εαυτό μας και να αναληφθούμε το νόημα και τον σκοπό της ζωής μας.  Ή πιο απλά…. η αίσθηση ότι ανακαλύπτουμε  ξανά κάτι που υπήρχε πάντα μέσα μας… η εμπειρία των απεριόριστων δυνατοτήτων που έχει ο ανθρώπινος νου!

Μπορούν όλοι να κάνουν διαλογισμό; Μήπως είναι μόνο για τους Βουδιστές;

O Διαλογισμός είναι για όλους! Δεν προορίζεται για «λίγους» ούτε είναι μόνο για όσους έχουν εντρυφήσει στις ανατολικές θρησκείες και εναλλακτικές θεραπείες! Είναι διαθέσιμος για  όλους καθώς είναι κάτι το φυσικό, πρακτικό και πολύ προσγειωμένο. Μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας , φυσικής κατάστασης και πίστης.

Τι μπορεί να μου προσφέρει ο Διαλογισμός εκτός από χαλάρωση;

Ο διαλογισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αναπτύξει κανείς το δυναμικό του νοητικά, σωματικά αλλά και πνευματικά!

Κάποια από τα άμεσα οφέλη του διαλογισμού είναι το να νιώθει κανείς πιο ήρεμος, πιο συγκεντρωμένος, να εστιάζει ακριβέστερα στους στόχους του, να βελτιώσει τις μαθησιακές του ικανότητες και έτσι να βιώνει την καθημερινότητα του μέσα από ένα κλίμα χαλάρωσης.

Ο διαλογισμός σταδιακά  μας μαθαίνει να έχουμε αυτοκυριαρχία, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, καλύτερη αντίληψη και κατανόηση του εαυτού μας και των ανθρώπων γύρω μας, ενώ μπορεί να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση ενισχύοντας  το ανοσοποιητικό, να  περιορίσει τις λοιμώξεις και φλεγμονές, να επιταχύνει την ανάρρωση ακόμα και να ρυθμίσει την αρτηριακή μας πίεση με το να μειώσει σημαντικά το άγχος!

 Πρέπει να απαραίτητα να κάθομαι σε συγκεκριμένη στάση κατά τη διάρκεια του Διαλογισμού;

Οι πατροπαράδοτες μορφές διαλογισμού ασκούνται σε συγκεκριμένες στάσεις (πχ. οκλαδόν ή στάση του λωτού) ο οποίες συχνά είναι άβολες και δύσκολες για τους δυτικούς. Παρ’όλα αυτά δεν χρειάζεται να είναι κανείς νέος και ευλύγιστος για να κάνει διαλογισμό. Αυτό που έχει σημασία είναι το να νιώθει κανείς άνετα. Μπορεί κανείς να διαλογισθεί καθιστός στο πάτωμα, ξαπλωτός  ή ακόμα και καθιστός σε καρέκλα! Σημαντικό αισθάνεται κανείς βολικά , να αναπνέει ελεύθερα, να είναι σε σωστή θερμοκρασία ο χώρος και φυσικά να φοράει χαλαρά και άνετα ρούχα.

 Κάθε πότε πρέπει να διαλογίζεται κανείς;

Όποτε αισθάνεται ότι το χρειάζεται! Κάθε μέρα, κάθε ώρα, πρωί ή βράδυ! Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Ο Διαλογισμός δεν έχει παρενέργειες και μόνο ευεργετικός μπορεί να είναι για τον διαλογιζόμενο.